Enig resultaat

Duitse wijn

Als wijnland heeft Duitsland internationaal een gemengde reputatie, waarbij sommige consumenten op de exportmarkten Duitsland associëren met ‘s werelds meest elegante en aromatisch zuivere witte wijnen, terwijl andere het land vooral zien als de bron van goedkope halfzoete wijnen voor de massamarkt zoals Liebfraumilch. Onder liefhebbers is de reputatie van Duitsland voornamelijk gebaseerd op wijnen gemaakt van de Riesling-druivensoort, die op zijn best wordt gebruikt voor aromatische, fruitige en elegante witte wijnen die variëren van zeer knapperig en droog tot goed uitgebalanceerd, zoet en met een enorme aromatische concentratie.

 

Hoewel de productie van rode wijn in de eerste plaats een land van witte wijn was, steeg de productie van rode wijn in de jaren negentig en het begin van de jaren 2000, voornamelijk als gevolg van de binnenlandse vraag, en het aandeel van de Duitse wijngaarden dat wordt gebruikt voor de teelt van druiven met een donkere schil is nu gestabiliseerd op iets meer dan een derde van het totale oppervlak. Voor de rode wijnen loopt Spätburgunder, de binnenlandse naam voor Pinot noir, voorop.

Duitsland produceert wijnen in vele stijlen: droge, halfzoete en zoete witte wijnen, roséwijnen, rode wijnen en mousserende wijnen, Sekt genaamd. (De enige wijnstijl die niet vaak wordt geproduceerd, is versterkte wijn.) Vanwege de noordelijke ligging van de Duitse wijngaarden heeft het land wijnen geproduceerd die heel anders zijn dan alle andere in Europa, waarvan vele van uitstekende kwaliteit. Tussen de jaren vijftig en de jaren tachtig stond Duitse wijn in het buitenland bekend om goedkope, zoete of halfzoete, in massa geproduceerde wijnen van lage kwaliteit, zoals Liebfraumilch.

De wijnen zijn van oudsher overwegend wit en de beste gemaakt van Riesling. Veel wijnen zijn zoet en laag in alcohol, licht en ongekookt. Historisch gezien waren veel van de wijnen (behalve laat geoogste wijnen) waarschijnlijk droog (trocken), omdat er geen technieken bestonden om de fermentatie te stoppen. Sinds kort wordt er weer veel meer Duitse witte wijn in droge stijl gemaakt. Veel van de wijn die in Duitsland wordt verkocht, is droog, vooral in restaurants. De meeste export is echter nog steeds van zoete wijnen, met name naar de traditionele exportmarkten zoals de Verenigde Staten, Nederland en Groot-Brittannië, die zowel qua volume als waarde de belangrijkste exportmarkten zijn.

Rode wijn is altijd moeilijk te produceren geweest in het Duitse klimaat en was in het verleden meestal licht gekleurd, dichter bij rosé of de rode wijnen van de Elzas. De laatste tijd is er echter een sterk toegenomen vraag en worden er donkere, rijkere rode wijnen (vaak gerijpt op barrique) gemaakt van druiven zoals Dornfelder en Spätburgunder, de Duitse naam voor Pinot noir.

Misschien wel het meest onderscheidende kenmerk van Duitse wijnen is de hoge zuurgraad ervan, zowel veroorzaakt door de mindere rijpheid in een noordelijk klimaat als door de selectie van druiven zoals Riesling, die zelfs bij hoge rijpheid de zuurgraad behouden.

Leeftijd Verificatie

Om de webshop van DrankStunter te mogen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn. Door op ‘Akkoord’ te klikken verklaar je dat je 18 jaar of ouder bent.

Of

Cheers to the moment
Direct op de hoogte Wij zullen je informeren wanneer het product in voorraad is. Laat hieronder je geldig e-mailadres achter.
Uw e-mailadres Aantal We zullen je adres niet met iemand anders delen.