Toont alle 3 resultaten

Kopke Port

Kopke, volledige naam C.N. Kopke & Cª Lda., is de oudste nog bestaande port wijnmakerij. Het bedrijf werd in 1638 opgericht door een Duitser, staat tot op de dag van vandaag bekend als producent van goede vintage wijnen (“Vintage”) en Colheitas en heeft met zijn wijnen talloze prijzen gewonnen.

 

In 1636 kwam de Duitse familie Köpke van Hamburg naar Lissabon, waar de koopman Nikolaus Köpke consul-generaal van de Hanze was. Twee jaar later richtte zijn zoon Christian in Porto een exportbedrijf op voor Portugese producten en specialiteiten, met name wijn. De naam portwijn was toen nog niet bedacht. Toen portwijn steeds populairder werd en vanaf rond 1680 ook onder deze naam bekend werd, was Köpke een van de eerste en grootste exporteurs. In de loop van de tijd concentreerde Köpke zich steeds meer op portwijn.

Ruim twee eeuwen bleef het bedrijf in handen van de familie Kopke (de ö werd na verloop van tijd vervangen door o) die, ondanks hun Duitse afkomst, al snel als inheems/Portugees erkend werden. Aangezien de archieven van het bedrijf in 1882 door een brand werden verwoest, kan de exacte betrokkenheid van de familieleden vandaag niet meer precies worden gereconstrueerd. De voornamen Nicolau (Nicolaus) en Christiano (christen) komen echter steeds weer voor. De familie had grote invloed in de portwijn handel buiten het huis en speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de Real Companhia (Royal Port Wine Trading Company) onder de Marquês de Pombal.

Het laatst bekende lid van de familie was Joaquim Augusto Kopke (1806-1895), die het lokale handelsbedrijf in Porto oprichtte en leidde een grote invloed uitoefende op de Portugese handel. Vanwege zijn grote militaire verdiensten in de Miguelistische Oorlog, werd hij door koningin D. Maria II benoemd tot baron van Massarelos.

Joaquim Augusto Kopke haalde bij de Britse familie Bohane een partner in het portwijn bedrijf. Vanaf 1870 namen de Bohanes de leiding van het bedrijf over vanuit Londen en hielden het vast totdat ze als gevolg van de Tweede Wereldoorlog in financiële moeilijkheden kwamen en Kopke in 1953 moesten verkopen aan de bekende port wijnhandelaar Manuel Barros. Hoewel de Barros Group tal van portwijn huizen onder één leiding verenigt, genoot het huis Kopke een verregaande autonomie. In 2006 werd het huis Kopke uiteindelijk verkocht aan de Sogevinus Groep, die ook andere bekende huizen bezit zoals Cálem, Burmester en Gilberts.

Leeftijd Verificatie

Om de webshop van DrankStunter te mogen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn. Door op ‘Akkoord’ te klikken verklaar je dat je 18 jaar of ouder bent.

Of

Cheers to the moment
Direct op de hoogte Wij zullen je informeren wanneer het product in voorraad is. Laat hieronder je geldig e-mailadres achter.
Uw e-mailadres Aantal We zullen je adres niet met iemand anders delen.