Resultaat 1–12 van de 61 resultaten wordt getoond

Single Malt Whisky

Single malt whisky is malt whisky van een enkele distilleerderij. Single malts worden meestal geassocieerd met single malt Scotch, hoewel ze ook in verschillende andere landen worden geproduceerd.

 

Volgens de Scotch Whisky Regulations van het Verenigd Koninkrijk mag een “Single Malt Scotch Whisky” uitsluitend worden gemaakt van gemoute gerst (hoewel de toevoeging van E150A-karamelkleuring is toegestaan), moet het worden gedistilleerd met behulp van pot stills in een enkele distilleerderij en moet het worden gerijpt voor ten minste drie jaar in eikenhouten vaten met een inhoud van niet meer dan 700 liter (150 imperial gallons; 180 US gallons).

Hoewel het Scotch-model meestal internationaal wordt gekopieerd, zijn deze beperkingen mogelijk niet van toepassing op whisky die op de markt wordt gebracht als “single malt” en die elders wordt geproduceerd. Er is bijvoorbeeld geen definitie van de term “single malt” met betrekking tot whisky in de wet van de Verenigde Staten, en sommige Amerikaanse whisky die wordt aangeprezen als “single malt whisky” wordt geproduceerd uit gemoute rogge in plaats van gemoute gerst.

Gerst, gist en water zijn de enige ingrediënten die nodig zijn bij de productie van (op gerst gebaseerde) single malt whisky.

Er zijn verschillende soorten single malts verkrijgbaar bij distilleerderijen, waaronder single barrel single malts die het product zijn van een enkele batch die drie of meer jaar in een enkel eiken vat is bewaard. Deze varianten met één vat bieden de consument de mogelijkheid om de invloed van verschillende soorten opslag op dezelfde whisky te zien (bijvoorbeeld het eerste gebruik van bourbon-whiskyvaten, portpipes, enz.). De meest voorkomende vorm van single malt is een huwelijk tijdens het bottelen van verschillende batches die worden gemengd of gevat om consistente smaken te bereiken van de ene bottelrun tot de nieuwe.

In Schotland en Ierland wordt al eeuwenlang whisky gedistilleerd. De eerste schriftelijke vermelding van whisky komt uit Ierland in 1405 in de Irish Annals of Clonmacnoise, waar stond dat het hoofd van een clan stierf nadat hij met Kerstmis “een overdaad aan aqua vitae had genomen”. De productie van whisky uit gemoute gerst wordt voor het eerst genoemd in Schotland in een vermelding op de Exchequer Rolls uit 1494: “Acht bollen malt to Friar John Cor, in opdracht van de koning, waarmee ‘aqua vitae’ wordt gemaakt”.

Single malt whisky wordt geassocieerd met de Schotse traditie, hoewel er ook Ierse single malts en andere zijn. Penderyn, de enige whisky die commercieel wordt geproduceerd in Wales, is ook een single malt.

Vanaf de 15e eeuw werd whisky zwaar belast in Schotland, tot het punt dat het grootste deel van de geest illegaal werd geproduceerd. In 1823 keurde het parlement echter een wet goed die commerciële distillatie veel winstgevender maakte, terwijl landeigenaren straffen oplegden wanneer distilleerderijen zonder vergunning op hun eigendommen werden gevonden. George Smith was de eerste persoon die een licentie voor een distilleerderij onder de nieuwe wet nam, en richtte de Glenlivet-distilleerderij op in 1824.

Leeftijd Verificatie

Om de webshop van DrankStunter te mogen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn. Door op ‘Akkoord’ te klikken verklaar je dat je 18 jaar of ouder bent.

Of

Cheers to the moment
Direct op de hoogte Wij zullen je informeren wanneer het product in voorraad is. Laat hieronder je geldig e-mailadres achter.
Uw e-mailadres Aantal We zullen je adres niet met iemand anders delen.