Toont alle 9 resultaten

Ierse Whisky

Ierse whisky is whiskey gemaakt op het eiland Ierland. Het woord ‘whiskey’ (of whisky) komt van het Ierse uisce beatha, wat levenswater betekent.

 

Ierse whisky was ooit de meest populaire drank ter wereld, hoewel een lange periode van achteruitgang vanaf het einde van de 19e eeuw de industrie grote schade toebracht, zozeer zelfs dat, hoewel Ierland in de jaren 1890 minstens 28 distilleerderijen telde, deze aantal was gedaald tot slechts twee, en in 1972 waren de resterende distilleerderijen, Bushmills Distillery en Old Midleton Distillery (vervangen door New Midleton Distillery), eigendom van slechts één bedrijf, Irish Distillers.

De monopoliesituatie werd beëindigd door een academisch bedachte lancering van de eerste nieuwe distilleerderij in decennia, Cooley Distillery, in 1987. Sinds de jaren negentig is Ierse whisky opnieuw populair geworden en is het sinds 1990 elk jaar de snelst groeiende drank ter wereld. De export groeit met meer dan 15% per jaar, bestaande distilleerderijen zijn uitgebreid en een aantal nieuwe distilleerderijen gebouwd . Sinds december 2019 heeft Ierland 32 distilleerderijen in bedrijf, en er zijn er meer gepland of in ontwikkeling.

Ierse whisky was een van de vroegste gedistilleerde dranken in Europa en ontstond rond de 12e eeuw. Er wordt aangenomen dat Ierse monniken de techniek van het distilleren van parfums terug naar Ierland brachten van hun reizen naar Zuid-Europa rond 1000 na Christus. De Ieren hebben deze techniek vervolgens aangepast om een ​​drinkbare geest te verkrijgen. Hoewel het “whisky” wordt genoemd, zou de geest die in deze periode werd geproduceerd, anders zijn geweest dan wat momenteel als whisky wordt beschouwd, omdat het niet gerijpt zou zijn en vaak op smaak werd gebracht met aromatische kruiden zoals munt, tijm of anijs. Irish Mist, een whisky likeur die in 1963 werd gelanceerd, is naar verluidt gebaseerd op een dergelijk recept.

Hoewel bekend is dat het al honderden jaren plaatsvindt, kunnen gegevens over de whisky productie in Ierland moeilijk te vinden zijn, vooral in de jaren daarvoor, toen de productie niet gereguleerd was. Zelfs in latere jaren, aangezien de productie vaak ongeoorloofd was, vertonen officiële documenten weinig overeenkomst met de werkelijkheid. Bovendien, aangezien veel Ierse platen traditioneel mondeling waren in plaats van geschreven, zijn details over de vroege productie waarschijnlijk verloren gegaan.

Het oudst bekende gedocumenteerde record van whisky in Ierland was in 1405; in de Annalen van Clonmacnoise stond dat het hoofd van een clan stierf nadat hij met Kerstmis “een overdaad aan aqua vitae had genomen”. De eerste bekende vermelding in Schotland dateert uit 1494. Het is echter bekend dat in 1556 whisky wijdverbreid was, aangezien een door het Engelse parlement aangenomen wet whisky verklaarde als “een drankje dat niets winstgevends is om dagelijks te drinken en te gebruiken, wordt nu overal in dit rijk gemaakt”. Deze wet maakte het ook technisch onwettig voor iemand anders dan “de gelijken, heren en vrijen van grotere steden” om sterke drank te distilleren zonder een vergunning van de Lord Deputy. Aangezien de controle van de Kroon zich echter niet ver buiten de Pale, een versterkt gebied rond Dublin, uitstrekte, had dit weinig effect.

Leeftijd Verificatie

Om de webshop van DrankStunter te mogen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn. Door op ‘Akkoord’ te klikken verklaar je dat je 18 jaar of ouder bent.

Of

Cheers to the moment
Direct op de hoogte Wij zullen je informeren wanneer het product in voorraad is. Laat hieronder je geldig e-mailadres achter.
Uw e-mailadres Aantal We zullen je adres niet met iemand anders delen.