Toont alle 4 resultaten

Guatemala Rum

Guatemala staat niet alleen bekend als de thuisbasis van de vroegste Maya-beschaving, maar ook vanwege de rum. Het Centraal-Amerikaanse land heeft een lange geschiedenis van het exporteren van suikerriet en een rumtraditie van meer dan 100 jaar.

De oorsprong van suikerriet in het land gaat terug tot de zestiende eeuw toen Christoffel Columbus de eerste planten naar het nieuwe continent bracht. Na de verovering begon het suikerriet in 1536 in Amatitlán te worden verbouwd.

 

Het begin van de productie van suiker omvatte het leren hoe het te verbouwen en de bouw van suikerfabrieken voor de verwerking en raffinage ervan. Halverwege de zeventiende eeuw ontwikkelden Maya-volkeren in het hoogland van Guatemala nieuwe technieken en verwerkten ze suiker in op honing gebaseerde alcoholische dranken door voort te bouwen op de pre-Spaanse productie van gefermenteerde dranken van honing, maguey-cactus en maïs.

De eerste molens of trapiches in Guatemala werden in deze eeuw gesticht in de centrale vallei en de Salamá-vallei. Sommige historici verzekeren dat er in 1587 al verschillende suikerfabrieken in het land waren, hoewel anderen beweren dat de eerste molen in 1591 werd gedocumenteerd.

Aan het begin van de achttiende eeuw vond de overgang plaats van de productie en het gebruik van voornamelijk gefermenteerde alcoholische dranken op basis van maïs, maguey of honing naar de dominantie van gedistilleerde drank gemaakt van suikerriet. Inderdaad, in 1755 begon de handel in suikerrietlikeuren officieel, toen Santiago de Guatemala het recht verkreeg om te verkopen aan alle provincies van het Koninkrijk Spanje in Amerika.

In deze context groeide het aantal molens aanzienlijk. Evenzo werden alcoholische dranken met de introductie van het distillatieproces goedkoper, overvloediger en krachtiger, waardoor ze de verslavende drug van de arbeidersmassa’s werden. Daarom nam de vraag naar panela (bruine suiker) en rietlikeuren zo sterk toe dat er in alle warme klimaatgebieden van het land ontelbare suikerfabrieken werden gebouwd.

Dit had natuurlijk een krachtige invloed op de ontwikkeling van Guatemala. De synergetische relatie tussen de aguardiente en de suikerindustrie werd de motor van de lokale economie in veel plattelandsgebieden.

In die zin wijzen sommige historici erop dat de aanwezigheid van handmolens in de inheemse operaties in Pétzal in de westelijke regio Huehuetenango en de wijdverbreide suiker verwerkingstechnologie erop wijst dat aan het einde van de achttiende eeuw enige aguardiente werd geproduceerd door Maya-volkeren, hoewel op relatief kleine schaal. Hier verwijst het concept van “aguardiente” naar rum of likeur gemaakt van melasse.

Zoals de Amerikaanse historicus David Carey Jr. zei: “alcohol geeft een kijkje in de bredere geschiedenis van Guatemala.” Als handelswaar die lokaal en vaak illegaal werd geproduceerd en geconsumeerd, stond aguardiente vaak in het middelpunt van economische, politieke en sociale conflicten binnen en tussen lokale gemeenschappen en tussen gemeenschappen en de staat. De opbrengsten van de alcoholproductie vulden ook de staatskas, voedden de lokale economieën en versterkten het levensonderhoud van gezinnen.

De Guatemalteekse rumproductie is gebaseerd op de unieke kenmerken die zijn afgeleid van de culturele invloed en de diverse typografie waar het wordt geproduceerd. Het is een van de vele landen in het gebied met kusten aan twee kanten met de Stille Oceaan in het zuiden en de Caribische Zee in het noordoosten; het heeft de hoogste en meest actieve vulkanen in dit deel van de wereld, die verantwoordelijk zijn voor valleien die overlopen met landbouwproducten en weinig respijt bieden van de tropische vochtigheid. Bovendien heeft Guatemalteeks inseptisol- en vertisolbodems, die slechts op 2% van het aardoppervlak voorkomen.

Leeftijd Verificatie

Om de webshop van DrankStunter te mogen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn. Door op ‘Akkoord’ te klikken verklaar je dat je 18 jaar of ouder bent.

Of

Cheers to the moment
Direct op de hoogte Wij zullen je informeren wanneer het product in voorraad is. Laat hieronder je geldig e-mailadres achter.
Uw e-mailadres Aantal We zullen je adres niet met iemand anders delen.