Niveau: Beginner
Bereidingstijd: ca 4 min

 

Beetje pit, lekker kruidig en vooral verfrissend!

 

Moscow Mule maken

Je hoeft geen bartender te zijn om een lekkere Moscow Mule te maken, zie hieronder alle ingrediënten die nodig zijn voor dit heerlijke cocktail recept. Volg de stappen en trakteer je gasten en natuurlijk jezelf op een wereldberoemde klassieker.

Moscow Mule Cocktail

Moscow Mule cocktail benodigdheden en ingrediënten

Er zijn een aantal verschillende ingrediënten nodig om een heerlijke Mojito cocktail te kunnen maken. Zie hieronder de checklist met alle benodigdheden.

 • Koperen mok
 • Crushed ijs
 • 45 ml Smirnoff Vodka
 • 120 ml Fever Tree Ginger Beer
 • 10 ml limoensap (halve limoen)
 • Angostura Bitter (optioneel)
 • Partje limoen voor garnering

Bestel hier je dranken:

Moscow Mule recept maken

 • Vul de koperen mok met crushed ijs
 • Voeg 45 ml Vodka toe
 • Voeg het versgeperste sap van een halve limoen toe
 • Voeg 120 ml Ginger beer toe
 • Goed roeren
 • Voeg een paar druppels Angostura Bitter toe ( optioneel)
 • Garneer met partje limoen

Alles goed doorroeren zodat de muntblaadjes niet onderin blijven, maar mooi verdeeld zijn in het glas. Garneer met een partje limoen en een takje munt.

Moscow Mule geschiedenis

Wat doe je met Gemberbier en Vodka die niet verkocht wordt? Daarop had John Martin wel degelijk een antwoord. De Amerikaanse zakenman John Martin kocht in de jaren 40 de rechten op van Smirnoff Vodka. Toendertijd was Vodka nog onbekend en ver van populair in de Verenigde Staten. Ook had John een grote partij gemberbier ingekocht die hij moeizaam kon slijten. Hij was bang dat hij met het gemberbier en vodka zou blijven zitten en bedacht daarop een bijzonder plan. Bij een kennis (Sophie Berezinski van Moscow Copper Co) liet hij speciale koperen Mugs maken. Met de Koperen Mug, Vodka en gemberbier ging hij langs bij verschillende bartenders door de VS. Elk bezoek legde hij vast met een Polaroid Picture. De foto liet hij zien aan de volgende bartender als bewijs dat de Moscow Mule cocktail echt een succes was. Een van de eerste vormen van social media zonder Facebook en Instagram.

Waarom een koperen beker voor Moscow Mule?

John Martin had toentertijd een kennis die allerlei producten van koper maakte, hij liet speciaal de koperen bekers maken om zo een exclusieve impressie te creëren voor de Moscow Mule cocktail. We moeten inderdaad erkennen dat het goed gelukt is. Deze cocktail ziet er inderdaad in de koperen mug goed uit. Daarbij komt nog als voordeel dat het ijs niet snel smelt door het koper. Het oortje zorgt ervoor dat je geen koude handen krijgt als je net een slok wilt nemen. Ook wordt er gezegd dat de subtiele metaalsmaak van de beker een aparte twist geeft aan deze cocktail. Dus ja, volgens de traditie serveer je de Moscow Mule in een koperen mok. Heb je geen koperen mok/mug? Dat is helemaal niet erg, je kunt deze cocktail gewoon maken in elk glas naar keuze. Als je het goed bekijkt misschien zelfs beter, door de alcohol komen er namelijk minuscule deeltjes koper vrij die in je lichaam terecht komen. Als je van plan bent om wel de koperen mugs aan te schaffen, let dan op dat je een soort koopt met een roestvrij stalen binnenkant om het loslaten van koperen te voorkomen.

Moscow Mule Recept

Waar smaakt Moscow Mule naar?

De Moscow Mule smaakt erg verfrissend, de gember zorgt voor een beetje pit, de limoen voor frisheid. Dit gecombineerd met een zachte Wodka geeft een heerlijk frisse smaak.

Waarom heet het Moscow Mule?

Door de naam Moscow Mule zou je toch echt denken dat deze cocktail voor het eerst in Moscow gemaakt is. Integendeel komt dit lekkere drankje toch echt uit de VS.

Moscow refereert naar de herkomst van de Smirnoff Vodka.

Mule is een klassieke term voor een mixdrank met gember, limoen en sterke drank.

Moscow Mule official Cocktail List

De Moscow Mule is een van de cocktails die erkend is door de IBA (International Bartenders Association) en staat op de officiële cocktaillijst. Het doel van deze lijst is om voor een gelimiteerd aantal cocktails de ingrediënten, verhoudingen en bereidingswijze internationaal vast te leggen. Met als doel ervoor te zorgen dat bartenders over de hele wereld hetzelfde recept gebruiken. Hedendaags is deze lijst de basis voor alle studenten in de hotelschool, horeca sector en student bartenders wereldwijd.

Moscow Mule Variaties

Het recept blijft hetzelfde, vervang alleen de Vodka door dezelfde hoeveelheid witte rum. Het meest toegankelijke is de Bacardi Carta Blanca, maar elke andere zachte rum is te gebruiken voor deze variant.

Precies hetzelfde recept, vervang alleen de limoen door citroen. De cocktail smaakt hierdoor iets zuurder en resulteert in een scherpere smaak.

Vervang de Vodka door een zachte Whisky, gebruik je Bourbon Whiskey dan noem je deze cocktail een Kentucky Mule.

Vervang de vodka door de O’Donnell High Proof Moonshine voor de lekkerste Moonshine Mule oftewel Moomu

Waarom kiezen we voor de Fever Tree Premium Ginger Beer?

Fever Tree Ginger Beer heeft de perfecte balans tussen fris, zoet en pittige smaken. Door het gebruik van drie soorten gember uit verschillende landen (Ivoorkust, Nigeria en India) krijg je gemberbier met een zuivere smaak, gecreëerd met alleen het gebruik van natuurlijke aroma’s.

Kan Moscow Mule met Ginger Ale?

Ook heerlijk om te proberen, omdat Ginger Ale een minder scherpe gembersmaak heeft proef je dat de Moscow Mule met Ginger Ale een subtielere smaak heeft.

Moscow Mule Garnering

Het meest gebruikte, is garnering met limoen. Vaak zie je ook dat er een takje munt als garnering gebruikt wordt. Als je de uitstraling echt stijlvol wilt hebben kun je ook garneren met gedroogd fruit. Bijvoorbeeld met een schijfje gedroogde sinaasappel.

Moscow Mule komkommer

Als variatie in de garnering kun je nog een paar slierten komkommer toevoegen. Dit klinkt vast bekend in de oren van Gin Tonic liefhebbers. Vooral in zomer is dit lekker verfrissend en het ziet er ook nog eens mooi uit.

Calorieën in Moscow Mule

De Moscow Mule (1 cocktail) bevat ca. 220 calorieën.

Het aantal calorieën in een cocktail kan sterk variëren, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en de grootte van de drank. Echter, het is niet ongewoon voor cocktails om tussen de 150 en 300 calorieën te bevatten. Cocktails met veel suiker, zoals die met zoete mixers of likeuren, hebben de neiging om aan de hogere kant van dit bereik te liggen. Ter vergelijking, hier zijn een paar andere populaire cocktails en hun geschatte caloriegehalte:

 • Margarita: 200-300 calorieën
 • Piña Colada: 245-490 calorieën
 • Mojito: 160-200 calorieën
 • Martini: 160-210 calorieën
 • Long Island Iced Tea: 220-330 calorieën

Dus een Moscow Mule met ongeveer 220 calorieën zou in het midden van het bereik liggen, en is dus gemiddeld vergeleken met andere populaire cocktails. Echter, onthoud dat dit kan variëren afhankelijk van hoe de cocktail is bereid en welke specifieke ingrediënten worden gebruikt. Het is altijd een goed idee om bewust te zijn van het caloriegehalte van voedingsmiddelen en dranken, vooral als je probeert een evenwichtig dieet te behouden.

Waarom heet het Moscow Mule?

Moscow refereert naar de herkomst van de Smirnoff Wodka.

Mule is een klassieke term voor een mixdrank met gember, limoen en sterke drank.

Welke Vodka voor Moscow Mule?

De Moscow Mule wordt van oorsprong gemaakt met Smirnoff Vodka.  Maar het is zeker mogelijk om andere Vodka soorten te gebruiken voor het maken van deze cocktail, de perfect gebalanceerde Grey Goose Vodka is zeker een goede optie als vervanging van de Smirnoff. Andere uitstekende alternatieven voor de Smirnoff Vokda zijn Absolut, Ciroc Snap Frost en Ketel One Vodka.  

Hoeveel ml Vodka gaat er in Moscow mule?

Volgens Traditioneel recept hoort er 45 ml Vodka in de Moscow Mule Cocktail.

Het aanpassen van de hoeveelheid vodka in een Moscow Mule zal verschillende aspecten van de cocktail beïnvloeden, waaronder de smaak, het alcoholgehalte en mogelijk het caloriegehalte.

 1. Smaak: Meer vodka zal de cocktail sterker en meer alcoholisch van smaak maken, terwijl minder vodka de smaken van de andere ingrediënten, zoals de gemberbier en het limoensap, meer zal laten uitkomen.

 2. Alcoholgehalte: Het verhogen van de hoeveelheid vodka zal het alcoholgehalte van de cocktail verhogen, terwijl het verlagen van de hoeveelheid vodka het alcoholgehalte zal verlagen. Dit kan invloed hebben op hoe sterk je de effecten van de alcohol voelt.

 3. Caloriegehalte: Vodka bevat ongeveer 64 calorieën per 30 milliliter, dus het toevoegen van meer vodka zal het totale caloriegehalte van de cocktail verhogen, terwijl het gebruik van minder vodka het caloriegehalte zal verlagen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat terwijl je de hoeveelheid vodka in de cocktail aanpast, je mogelijk ook de balans van de smaken in de cocktail verandert. Het juiste evenwicht tussen de vodka, het gemberbier en het limoensap is cruciaal voor het creëren van de kenmerkende smaak van de Moscow Mule. Het aanpassen van de verhoudingen kan resulteren in een cocktail die niet meer smaakt zoals bedoeld.

Moscow Mule alcoholvrij

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen kiezen voor een alcoholvrije versie van de Moscow Mule, of andere cocktails, met behulp van niet-alcoholische spirits zoals Seedlip Spice:

 1. Geen alcoholconsumptie: Sommige mensen kiezen ervoor om helemaal geen alcohol te drinken. Dit kan om gezondheidsredenen zijn, vanwege persoonlijke voorkeuren, religieuze overtuigingen, of om nuchter te blijven.

 2. Gezondheidsredenen: Het consumeren van alcohol kan bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder leverziekte, hartziekte en bepaalde soorten kanker. Door te kiezen voor een niet-alcoholische versie van de Moscow Mule, kunnen mensen genieten van een smakelijke cocktail zonder de mogelijke gezondheidsrisico’s van alcohol.

 3. Rijden of Bedienen van Zware Machines: Het is onveilig en illegaal om te rijden of zware machines te bedienen onder invloed van alcohol. Mensen die van plan zijn om te rijden, kunnen kiezen voor een niet-alcoholische cocktail om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen rijden.

 4. Zwangerschap en Borstvoeding: Alcohol wordt over het algemeen niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Niet-alcoholische cocktails kunnen een leuke en veilige optie zijn voor deze groep.

 5. Lagere Calorieën: Hoewel dit per merk kan variëren, kunnen niet-alcoholische spirits zoals Seedlip Spice over het algemeen minder calorieën bevatten dan hun alcoholische tegenhangers, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing.

 6. Genieten van de Smaak: Sommige mensen genieten gewoon van de smaak van cocktails en willen een manier om dat te doen zonder de effecten van alcohol.

Seedlip Spice Alcoholvrije Spirit 70cl

Dus, het vervangen van vodka door Seedlip Spice in een Moscow Mule kan een uitstekende optie zijn voor mensen die om welke reden dan ook geen alcohol willen of kunnen consumeren, maar toch willen genieten van de smaak en ervaring van een cocktail.

Ontdek ook andere lekkere cocktails

Wil je nog andere cocktails proberen? Bekijk hier hoe je zelf ‘Negroni Cocktail’ of ‘Sex on the Beach cocktail’ maakt.

Meer weten over kant-en-klare cocktails? Ontdek hier alles.

Amaretto Sour

De Amaretto Sour is een klassieke cocktail die de verfijnde zoetheid van Amaretto, een Italiaanse...

Lees verder
Aperol Spritz (Recept)

Aperol Spritz maken is zo gepiept, of zo gespritzt om maar in de context te...

Lees verder
B52 Shot Drink: Perfect gelaagd cocktail recept met Koffielikeur.

De B52 is een populaire shooter die bekend staat om zijn indrukwekkende gelaagde uiterlijk en...

Lees verder
Bellini cocktail recept

Een Bellini is meer dan alleen een cocktail; het is een kunstwerk, een verfijnde symfonie...

Lees verder
Black Russian Cocktail

De Black Russian, een cocktail die net zo intrigerend is als zijn naam doet vermoeden,...

Lees verder
Bloody Mary cocktail recept

Bloody Mary is niet slechts een cocktail, het is een tijdloze klassieker die generaties lang...

Lees verder
Blue Lagoon Cocktail

De Blue Lagoon, ook wel bekend als de Blue Curacao cocktail, is een verbluffende en...

Lees verder
Caipirinha

Ben je klaar om de wereld van de Braziliaanse cocktails te verkennen? De Caipirinha, een...

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct op de hoogte Wij zullen je informeren wanneer het product in voorraad is. Laat hieronder je geldig e-mailadres achter.
Uw e-mailadres Aantal We zullen je adres niet met iemand anders delen.
  Winkelwagen
  Lege winkelwagenJe winkelwagen is leeg
   Bereken verzending
   Waardebon toevoegen