Niveau: Beginner
Bereidingstijd: ca 5 min
“Een Feloranje Sprankelend Aperitief”
Aperol Spritz maken is zo gepiept, of zo gespritzt om maar in de context te blijven. De naam Aperol is afgeleid van het Franse woord Apero wat staat voor aperitief. De term spritz betekent spuiten en is vermoedelijk afkomstig van het Duitse woord Spritz. Met dank aan de gebroeders Barbieri, de Italiaanse likeurspecialisten geniet de wereld sinds 1919 van Aperol. Aperolletje is de roepnaam van de Aperol Spritz,
Het recept is geheim, we weten wel dat er smaken in zitten van bittere rood oranje sinaasappels, rabarber en gentiaanwortel. In de jaren 50 ontstond het recept voor de Aperol Spritz cocktail. Dankzij dit recept is het drankje Aperol wereldberoemd geworden. Vooral de combinatie met bruiswater en prosecco zorgt voor een sprankelend drankje met een mooie kleur die echt opvalt als je in de zomer op het terras zit.
Aperol Spritz cocktail benodigdheden:
- 60 ml aperol
- 90 ml Prosecco
- 30 ml bruiswater
- Ijsblokjes
- Copa glas
- Schijfje sinaasappel
Bestel hier je dranken:
Aperol Spritz cocktail maken (volg de stappen)
- Neem een Copa glas en vul deze met ijsblokjes.
- Schenk daarna de prosecco en bruiswater toe.
- Voeg als laatste de Aperol
Aperol is iets zwaarder dan de andere dranken in deze cocktail, om ervoor te zorgen dat alles makkelijker in elkaar kan vloeien en de Aperol niet op de bodem blijft hangen is het belangrijk om dit echt als laatste toe te voegen. Voeg een schijfje sinaasappel toe en klaar om te serveren.
Aperol Spritz alcohol percentage
Aperol bevat een laag alcohol percentage van 11%. Hierdoor is het prima te gebruiken in combinatie met prosecco. Door te spelen met de verhouding prosecco en bruiswater kan je zelf naar smaak het alcoholpercentage verhogen of verlagen. Houd wel rekening dat de smaak en oranje tint hierdoor kan afwijken bij het serveren.
Wat voor hapjes serveer je het beste bij deze aperitivo?
Omdat Aperol Spritz een aperititief is, passen er uitstekend kleine hapjes bij. Italiaanse hapjes zijn perfect om echt in de sfeer van de Italiaanse Aperitivo te blijven. Toepasselijk om bij de aperol spritz te serveren zijn dan ook; kwalitatief goed brood, pesto, olijven, zongedroogde tomaatjes, klein geportioneerde vleeswaren en kaas. Denk bijvoorbeeld aan parmaham en pecorino.
Wil je deze cocktail maken met een sterkere bittersmaak? Vervang dan de Aperol door Campari. Heb je geen prosecco? Zo kan je ook met een Cava een lekkere Aperol Spritz maken. Andere mousserende wijnen zijn ook zeker goed te gebruiken in deze cocktail.
Ontdek ook andere lekkere cocktails
Wil je nog andere cocktails proberen? Bekijk hier hoe je zelf ‘Negroni Cocktail’ of ‘Cuba Libre’ maakt.
Meer weten over kant-en-klare cocktails? Ontdek hier alles.