Niveau: Beginner
Bereidingstijd: ca 6 min
“De combinatie van limoen, suiker en munt komt heerlijk tot zijn recht in deze cocktail”
Mojito maken
Waar de naam Mojito vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Net zoals bij veel andere cocktails zijn er verschillende verhalen over de oorsprong en het ontstaan. Daar komen we later op terug. We kunnen wel met zekerheid zeggen dat de Mojito cocktail uit Cuba komt. Daar maken ze deze cocktail traditioneel met fijne witte suiker. In Nederland is het gebruikelijk om rietsuiker te gebruiken. Hoe dan ook is de Mojito cocktail een van de populairste cocktails wereldwijd. Een goede Mojito maken is niet zo moeilijk. Lees hieronder hoe je de lekkerste Mojito cocktail zelf maakt!
Mojito cocktail benodigdheden
Er zijn een aantal verschillende ingrediënten nodig om een heerlijke Mojito cocktail te kunnen maken. Zie hieronder de checklist met alle benodigdheden.
- 50 ml witte rum
- 25 ml limoensap
- Verse muntblaadjes (ca 10-12) afhankelijk van hoeveel munt je erin wilt hebben.
- 2 theelepels rietsuiker of fijne witte suiker (afhankelijk van smaak)
- 30 ml bruiswater
- 1 takje munt
- Partje limoen
- Chrushed ijs
- Long drink glas
Bestel hier je dranken:
Mojito cocktail maken (volg de stappen)
- Pers het limoensap
- Doe het limoensap samen met de suiker in je glas
- Meng of stamp deze stevig in of door elkaar
- Kneus de muntblaadjes en smeer deze tegen de rand van je glas voor wat extra muntsmaak.
- Doe de gekneusde muntblaadjes vervolgens in het glas
- Voeg nu de rum en het bruiswater toe
- Vul aan met crushed ijs tot het glas vol is
Alles goed doorroeren zodat de muntblaadjes niet onderin blijven, maar mooi verdeeld zijn in het glas. Garneer met een partje limoen en een takje munt.
Wat is de beste rum voor Mojito?
Witte rum is het meest gebruikt voor het maken van een Mojito, door de neutrale smaak maakt witte rum de Mojito wat zoeter en frisser. De meest gebruikte witte rum is de Bacardi Carta Blanca gevolgd door de Captain Morgan White Rum en de Old Captain Witte rum.
Om het echte Cubaanse gevoel te beleven kun je ook een heerlijke Mojito maken met de Havana Club Añejo 3 Años. Heerlijke zoete rum door de rietsuiker en lekker fris door de limoen.
Als variatie kun je ook een bruine rum gebruiken om Mojito cocktails te maken. Vervang bijvoorbeeld de witte rum met de Plantation Dark rum, omdat bruine rum wat kruidiger en voller smaakt krijg je een heel ander effect in je Mojito cocktail.
Probeer ook eens een keer de Mojito Razz te maken. Vervang de witte rum door Bacardi Razz en voeg nog wat frambozen toe. De Mojito Razz heeft een heerlijke fruitige smaak.
Door al deze verschillende rum varianten kun je veel kanten uit met het maken van de Mojito. Welke variant nu het lekkerste is, laten we over aan jou. Immers over smaak valt niet te twisten!
Op zoek naar een ready to serve variant? Die hebben we uiteraard ook in het assortiment. Probeer de Bacardi Mojito kant en klaar of de Coppa Cocktail Mojito. Vul een glas met ijs en voeg de kant-en-klare Mojito toe. Voeg voor een intensere smaakbeleving nog wat extra munt en/of limoen toe. Binnen no time, kun je genieten van een kwalitatief hoogwaardige cocktail! Mojito om mee te nemen? Probeer dan de Captain Morgan Caribbean White rum Mojito kant en klaar in blik.
Virgin Mojito Cocktail (Alcoholvrij)
Liever geen alcohol? Maak dan een overheerlijke verfrissende Virgin Mojito.
Dit kan op twee manieren, gebruik hetzelfde recept als hierboven omschreven. Vervang alleen de rum en het bruiswater door tonic. Of vervang de rum door rietsuikersiroop, voeg dit toe naar smaak. Om te voorkomen dat de cocktail te zoet wordt, kun je de rietsuikerkorrels eventueel weglaten.
Nieuwsgierig naar onze andere kant-en-klare cocktails? Kijk eens naar de selectie Coppa Cocktails uit ons assortiment.
Andere Cubaanse cocktails maken? Bekijk hier hoe je de Cuba Libre maakt.
Geschiedenis en herkomst van de Mojito
We blikken nog even terug naar het ontstaan van deze bijzondere klassieker. Er zijn twee bekende verhalen waar misschien wel de oorsprong van de Mojito uit te herleiden is.
La Bodeguita del Medio
La Bodeguita del Medio, een bar in Havanna, claimt de allereerste Mojito ooit te hebben gemaakt. Bijzonder is dat waarschijnlijk Ernest Hemingway (Amerikaans schrijver en journalist uit de jaren 60) een grote invloed heeft gehad op het recept. Er schijnt in de bar een briefje te hangen wat ondertekend is door Ernest Hemingway. De tekst op het briefje is als volgt: ‘My Mojito in La Bodeguita, My Daiquiri in EL Floridita’. Of dit briefje echt door Ernest Hemingway geschreven is weten we niet. En mocht het wel echt zijn, is het niet te achterhalen in hoeverre deze bijzondere man invloed heeft gehad op het recept. Hoe dan ook heeft het mysterieuze briefje goed uitgepakt voor La Bodeguita del Medio. Van heinde en verre kwamen mensen speciaal naar deze bar om een Mojito te bestellen.
Medicinaal drankje; Draque
Een ander verhaal is dat er rond 1590 een recept gevonden werd voor een medicinaal drankje. Een drankje gemaakt van aguardente, limoen, munt en suiker. Dit drankje genaamd de Draque zou helpen tegen griep en koorts. Draque is weer een afgeleide van Sir Francis Drake (Brits piraat en ontdekkingsreiziger). In deze tijd hadden de zeelieden veel last van scheurbuik aan boord tijdens de lange reizen, men dacht dat de Mojito de symptomen kon bestrijden. Niet wetende dat de vitamine C in de limoenen voldoende was als geneeskrachtige werking. Dit verhaal is veel aannemelijker omdat in die tijd de ziektes aan boord echt een probleem waren voor de scheepvaart, en men naarstig op zoek was naar allerlei middelen om dit te bestrijden. Wat nou een feit of een mythe is laten we lekker in het midden. We zijn in ieder geval blij dat dit mooie cocktailrecept er is.
Wat is het verschil tussen Rum en Aguardente?
Aguardente betekent vrij vertaald uit het Latijns; vuurwater of brandend water. Net als rum wordt dit drankje gemaakt uit het destillaat van suikerriet sap. Je kan zeggen dat Aguardente de voorloper is van de rum die we nu kennen. Aguardente staat in Brazilië beter bekend als Cachaça. Veel Brazilianen prefereren dan ook het gebruik van dit drankje boven rum. Het verschil is dat Cachaça uitsluitend gemaakt wordt van versgeperst suikerriet sap, terwijl Rum ook gemaakt kan worden melasse en suikerrietstroop. Het is dan ook de nationale trots van Brazilië. In Brazilië wordt het meeste Cachaça gedronken. Ongeveer 1,5 biljoen liter, ten opzichte van 15 miljoen liter wereldwijd.
Probeer zelf de Mojito eens te maken met Cachaça in plaats van Rum.
Ontdek ook andere lekkere cocktails
Wil je nog andere cocktails proberen? Bekijk hier hoe je zelf ‘Negroni Cocktail’ of ‘Sex on the Beach cocktail’ maakt.
Meer weten over kant-en-klare cocktails? Ontdek hier alles.